Olvasom anyaoldalunk új hírét a digitális zeneletöltésről. A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) tavalyi adatai szerint 7,2%-kal kevesebb a nyereségük. A CD-eladások csökkentek, viszont a digitális letöltések nőttek. Szemmel láthatólag. Szóval ez a jövő útja, egyre inkább így néz ki. De nem örülhetünk ám felhőtlenül annak, hogy lám a falánk pénznyelő monstrum is képes volt alkalmazkodni az idők szavához, mer ott vannak azok a csúnya kalózok. Akik fuj, letöltenek. Sokan bizony. De mindezek ellenére vastagon nyereséges a zeneipar. 17 milliárd dollár.

Most az IFPI nem elégszik meg ezzel és nem a jövőbeni mégjobb lehetőségeket keresi, hanem brüsszelt preszionálja, hogy tessék bevezetni a bigbroder-törvényeket, a kalózokat lecsukni, mert ők a felelőssek azért, hogy 1,2 millió, a kreatív iparágakban dolgozó munkahelyét veszélyeztetik 2015-ig.

Hát baszki, nem vették észre, hogy világválság van? Már megbocsásson a világ, de foglalkozott is valaki a konflis-ipar dolgozóival, amikor egyre inkább tért nyertek a benzinfaló szörnyetegek? Szemmel láthatólag úgy kezeli az IFPI a kreatív ipart, mintha az egy márványba vésett alapvetés lenne. Hát nem az. Üljön össze az (egyébként valószínűleg remekül megfizetett) kreatív nagytanács és tessék szíves lenni összeütni valami tervet arra, hogy hogyan igazodhatna mind jobban a nemzetközi kreatív ipar a szinte havonta színrelépő újításokhoz. Mint pl a divatipar, mint olvastam azt valamelyik nap - a méregdrága tervezői ruhákra már nincs kereslet, invesztálnak hát a megfizethetőbb de minőségi tömegtermelésbe. Nehogy már bocsánatot kérjünk azért, mert ugrásszerűen feljődik a világ. Gondoljunk akár csak a skype és az egyéb telefonszolgáltatók harcára. 

Mellesleg aki megint az "autót nem lopnál..." című okfejtéssel jönne, annak jelezném, hogy gondoljon vissza az elmúlt évtizedekre: hány másolt kazettát vett, hány könyvből másolt ki oldalakat, vett fel rádióból és tévéből jogdíjas filmeket. stb.

Szóval IFPI-nek a javaslat: tessék átszervezni, újítani, racionalizálni, és persze örülni annak a f.cking 17 milliárdnak, amit bezsebeltek tavaly. Tudom, persze, nem elég, még még még...

A bejegyzés trackback címe:

https://taigetosz.blog.hu/api/trackback/id/tr921970861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérgáz 2010.05.03. 20:03:06

imádom a kalózos-k.rós történeteket. Thx
süti beállítások módosítása